Een feestelijke verrassing.
Porties |
|
Ingrediënten
- 1 kg hiphang kogelbiefstuk
- peper zwarte peper uit de molen
- zout fleur de sel
- Zonnebloemolie
- Duxelles:
- 2 bakjes champignons
- 1 sjalot gesnipperd
- 1 teen knoflook fijn gehakt
- Paar takjes rozemarijn
- Truffel olie
- peper
- zout
- 7 plakjes bladerdeeg
- 1 eidooier aangemaakt met beetje water
- 12 plakjes gedroogde ham soort
- Fleur de sel
- Bloem om te bestrooien
Ingrediënten
|
|
Instructies
- 1. Snij de punten van de hiphang kogelbiefstuk af (hier kun je een perfecte steak tartare van maken Zet een koekenpan op het vuur of bbq dat kan natuurlijk ook, en schroei het vlees aan alle kanten goed dicht. Dit doe op hoog vuur! Leg het vervolgens weg om af te koelen. Dit is heel belangrijk! Warm vlees en bladerdeeg gaat niet samen deeg word nl zacht en onverwerkbaar.
- 2. Snij de champignons klein en hak dit daarna nog fijner (gehakt achtig in grofheid) Hak de knoflook, rozemarijn fijn. Snipper de sjalot fijn.
- Zet een koekenpan op het vuur met wat zonnebloemolie en fruit de sjalot en knoflook aan. Voeg de gehakte champignons toe (hoog vuur) en bak dit net zolang tot het droog aanvoelt/uitziet. Breng het daarna op smaak met peper zout en truffelolie. Laat dit ook vervolgens afkoelen!
- 3. Haal het bladerdeeg uit de verpakking en maak van 6 plakjes 1 grote plak. Vergeet niet om daar een beetje bloem onder te doen! Rol het geheel een beetje uit, zo dat het 1 mooie dunne plak word. Steek uit het andere plakje bladerdeeg vormpjes uit dit is voor decoratie van de Wellington.
- 4. Leg nu alles bij elkaar, we gaan nu de wellington opbouwen. Leg op het bladerdeeg de rauwe ham neer, hierop verdeel je de koude duxelles. Strooi rondom op het vlees wat peper en zout, leg dit daarna op de duxelles. (Op 1/3 van het vlak) Rol de ham om de hiphang biefstuk. (Deeg nog niet mee rollen) Verplaats de ingerolde hiphang biefstuk weer naar 1/3 van in dit geval het deeg. Rol nu voorzichtig het deeg om het vlees en zorg ervoor dat de sluiting van het deeg onderop komt te liggen! Vouw de uiteinde van het deeg (kopse kanten) onder het geheel. Leg het vervolgens op een stuk vetvrijpapier.
- 5. Steek de bbq aan indirect 180 graden met de pizzasteen. Haal het overtollige bloem er af (voorzichtig vegen) en plak de decoratie stukjes met een beetje water (vochtig maken) op het deeg. Het volgende is ook heel belangrijk vergeet dit niet om te doen! Neem het kleinste stekertje en steek dot in de bovenkant van het deeg en haal het vormpje eruit. Hierdoor kan het vocht makkelijker verdampen en kan het deeg krokanter worden.
- 6. Roer een eidooier los met beetje water en smeer de Wellington er mee in. Strooi er een klein beetje fleur de sel over.
- 7. Leg de Wellington op de pizzasteen en steek de kernthermometer in het vlees daar waar je het gaatje gemaakt hebt! Stel de kern in op 52-54 graden (medium/rare)
- 8. Als je vlees de gewenste temperatuur heeft behaald, haal je het van de bbq en snij je het in plakken van ongeveer 1 cm dik. Dit gaat het beste met een lang dun mes!
Notities
Wat heb je nodig om het te kunnen maken: Standaard gereedschappen Deegroller Stekertje in vorm naar keuze Kwastje Koekenpan Spatel Optioneel Skillet Pizzasteen Vetvrijpapier Kernthermometer