Een waar smaakfeestje!

Recept Afdrukken
“New-york smoked pastrami” sandwich
Pastrami is een soort gerookt, gepekeld rundvlees. Het komt oorspronkelijk uit Roemenië, waar het vooral van schapenvlees wordt gemaakt. Het is populair in de Verenigde Staten, met name in New York. Het wordt daar in dunne plakjes gesneden en als beleg voor sandwiches gebruikt. Dit gerecht stond al lang op mijn to do lijstje, maar door tijd gebrek kwam het er maar niet van. Vorige week had ik zoiets nu gaat het gebeuren, in dit gerecht gaat ook veel tijd zitten. Alles bij elkaar ben je 5 dagen onderweg. Maar als het één maal klaar is het echt een fantastisch smaakfeestje🤩 Zoals jullie bovenaan gelezen hebben komt het uit Roemenië, daar word het pastramã genoemd. Ik heb de New-york pastrami gemaakt deze word gemaakt van brisket. Een mooi stuk vlees voor dit soort bereidingen.
Prep Tijd 5 dagen
Kook Tijd 5 uur
Passieve Tijd 4 dagen
Porties
8
Ingrediënten
  • 1,5 kg Brisket
  • Pekel:
  • 3 ltr water
  • 300 gr zout
  • 50 gr colorose zout nitriet zout
  • 200 gr suiker
  • 90 gr lichte basterdsuiker
  • 20 gr honing
  • 2 eetl pickling spice **
  • 1 eetl koriander zaad
  • 1 eetl mosterdzaadjes
  • 4 teen knoflook gehakt
  • Rub:
  • 30 gr zwarte peper gekneusd
  • 50 gr suiker
  • 2 eetl knoflook granulaat
  • 2 eetl koriander poeder
  • 1 eetl mosterdzaadjes
  • 1 eetl ui-poeder
  • 1/2 eetl gerookte paprika poeder zoet
  • 8 Casino brood
  • 1/2 Kropsla
  • 50 gr Zuurkool uitgelekt
  • 16 Plakjes tomaat
  • Dunne plakjes augurk
  • Mayonaise zure soort zoals bv hellmans
  • Gele mosterd
  • Gruyère kaas plakken
  • **Pickling kruiden
  • 3 jeneverbessen 3 kruidnagels, 2 laurierbladeren, ½ eetl koriander zaadjes, 3 piment korrels
  • in Tijdens de bereiding 1 ltr watereen hittebestendige bak.
Prep Tijd 5 dagen
Kook Tijd 5 uur
Passieve Tijd 4 dagen
Porties
8
Ingrediënten
  • 1,5 kg Brisket
  • Pekel:
  • 3 ltr water
  • 300 gr zout
  • 50 gr colorose zout nitriet zout
  • 200 gr suiker
  • 90 gr lichte basterdsuiker
  • 20 gr honing
  • 2 eetl pickling spice **
  • 1 eetl koriander zaad
  • 1 eetl mosterdzaadjes
  • 4 teen knoflook gehakt
  • Rub:
  • 30 gr zwarte peper gekneusd
  • 50 gr suiker
  • 2 eetl knoflook granulaat
  • 2 eetl koriander poeder
  • 1 eetl mosterdzaadjes
  • 1 eetl ui-poeder
  • 1/2 eetl gerookte paprika poeder zoet
  • 8 Casino brood
  • 1/2 Kropsla
  • 50 gr Zuurkool uitgelekt
  • 16 Plakjes tomaat
  • Dunne plakjes augurk
  • Mayonaise zure soort zoals bv hellmans
  • Gele mosterd
  • Gruyère kaas plakken
  • **Pickling kruiden
  • 3 jeneverbessen 3 kruidnagels, 2 laurierbladeren, ½ eetl koriander zaadjes, 3 piment korrels
  • in Tijdens de bereiding 1 ltr watereen hittebestendige bak.
Instructies
  1. Kook ¼ van het water en los doe daar alle ingrediënten bij kook dit tot dat het zout en suiker is opgelost, giet dit dan bij het koude water en laat het afkoelen. Doe de brisket in de brine (pekel) Laat de brisket 4-5 dagen in deze pekel zitten, wel even elke dag het vlees omdraaien.
  2. Maak de rub, door alles te malen en te mengen. Het malen kun je doen met een vijzel of met een koffiemolen.
  3. Ik heb de pastrami gemaakt in een rookkast, maar het kan op elke bbq soort gemaakt worden. Maak de bbq of rookoven klaar 120 graden indirect met een bak water erin!
  4. Dep de brisket droog en strooi deze in met de rub (rijkelijk) Leg de brisket op het rooster boven het bakje met water, nadat je de bbq gevuld hebt met rookhout. Rook de pastrami voor 4-5 uur tot een kern van 65 graden. Pak de pastrami in met aluminiumfolie en laat het een ½ uurtje rusten pak het losjes in. Of te wel in een schaal afgedekt met aluminiumfolie.
  5. Bereid in de tussen tijd de rest voor: Casino boterhammen toasten Sla wassen en plukken Tomaat plakjes snijden Augurk plakjes snijden
  6. De opmaak: Snij de pastrami in zo dun als mogelijke plakken. (mooiste is met een snijmachine) Smeer alle getoaste casino boterhammen in met mayonaise en mosterd, en leg op 4 sneetjes de sla, tomaat, augurk en de zuurkool. Leg daarop de pastrami en de gruyère kaas, leg het onbelegde sneetje erop en snij deze schuin doormidden zet dit vast met een prikker. Serveer de pastrami sandwich
Notities

Wat heb je nodig om het te kunnen maken: Grote bak/emmer Garde Pan Kernthermometer Rookhout appel (chunks/snippers) Aluminiumbak waar tenminste 1 ltr in kan! Vijzel/koffie molen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *