Bijzonder gerecht kip bereid in klei. Zeer oude traditie uit de Chinesekeuken.

Recept Afdrukken
Bedelaars Kip
Wat was er nu eerder het kip of toch het ei. De paashaas verstopt de eieren dat doe ik ook. Mijn recept is een hele bijzondere en een zeer smakelijke, het is even een werkje om te maken maar je hebt dan ook een echt paas gerecht, waar je mee voor de dag mag komen bij je familie.
Porties
1 hele kip
Ingrediënten
  • 1 hele kip
  • 100 gr kippendijen zonder vel
  • 4 eieren
  • 1 stengel lente ui
  • 1 eetl verse koriander
  • 3 groene asperges
  • 2 teen knoflook
  • 1/2 sinaasappel
  • 1 eetl olie
  • 1 eetl kerriepoeder
  • Grate goods all purpose rub
  • Grate goods Memphis sweet&smokey
  • peper
  • zout
  • 2 lotusbladeren
  • 3 pakjes boetseer klei 500gr
  • bloem om te bestuiven
Porties
1 hele kip
Ingrediënten
  • 1 hele kip
  • 100 gr kippendijen zonder vel
  • 4 eieren
  • 1 stengel lente ui
  • 1 eetl verse koriander
  • 3 groene asperges
  • 2 teen knoflook
  • 1/2 sinaasappel
  • 1 eetl olie
  • 1 eetl kerriepoeder
  • Grate goods all purpose rub
  • Grate goods Memphis sweet&smokey
  • peper
  • zout
  • 2 lotusbladeren
  • 3 pakjes boetseer klei 500gr
  • bloem om te bestuiven
Instructies
  1. Haal de kip uit de verpakking en snijd evtuele overtollige vet weg. Maak voorzichtig de huid van de kip (borst kant) los met je vingers. Snij de sinaasappel en 1 teen knoflook in dunne plakjes en stop dit tussen het vel en de filets. Leg de huid terug om de kip.
  2. Zet de kip in de all purpose rub, en leg de kip terug in de koelkast.
  3. Zet een pannetje op met water en kook de eieren 6 minuten. Spoel ze koud en pel de eieren.
  4. Snij de kippendijen in kleine blokjes (1cm) snij daarna de asperges, koriander, lente ui en hak de knoflook fijn.
  5. De vulling. Zet een koekenpan op het vuur met wat olie Bak hierin de kip blokjes. Voeg de eieren toe samen met de knoflook en de kerriepoeder, bak dit even 1-2 minuten. (Vuur uit) Voeg de gesneden asperges, lente ui en 2 eetl grate goods Memphis sweet smokey saus toe en schud dit door de kip en eieren. Breng op smaak met wat peper en zout. Laat de vulling even afkoelen. Leg de lotusbladeren in water te weken. (20-30 minuten)
  6. Haal de kip uit de koeking en stop de vulling in de buikholte van de kip. Bind de poten van de kip vast met een klein stukje opbindtouw. Leg de gevulde kip weer even koud.
  7. Steek de bbq aan indirect 180 graden. Haal de klei uit de verpakking en bestuif je werkplek en de springvorm bodem. Rol eerst een stuk uit voor de bodem. (0,5 cm dik) en leg deze plak daar op. Pak nu de grote mengkom en leg daar de 2 lotusbladeren in, leg daar de kip op/in en vouw het goed dicht. (Er mag geen kip zichtbaar zijn en mag ook niet in aanraking komen met de klei) Leg de kip op de bodem.
  8. Rol nu een grote plak uit die ruim over de kip heen valt (0,5 cm dik) Maak de rand van de bodem beetje vochtig met een natte kwast. Leg de grote plak klei over de kip en druk de klei voorzichtig aan en snijd overtollige klei weg. En probeer er een ei vorm van de maken. Gebruik de afsnijdsels van de klei voor je decoratie van je bedelaars kip. (Ook dit zet je vast met een vochtige kwast)
  9. Leg de kip in de bbq voor 1 uur en 45 minuten.
  10. Als garnituur heb ik er wat gewokte groenten en wafel aardappeltjes bijgedaan. Als de kip zijn bereidingstijd heeft gehad laat deze dan even 10 min rusten. Leg hem op een mooi schaal. Roep je familie bij elkaar, sla en breek de kip open. Open de lotusbladeren en de geuren komen je te gemoed. Portioneer de kip, en verdeel de vulling.
Notities

Wat heb je nodig om het te kunnen maken:

Mes

Snijplank

Pan

Koekenpan

Spatel

Lepel

Deegroller

Kwastje

Bodem van een springvorm

Bbq met deksel en thermometer

Opbindtouwtje

Grote mengkom

Hamer/ vleesbijl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *