Een Indonesische traktatie

Recept Afdrukken
Saté Kambing
Maaltijd Main Dish
Prep Tijd 12-24 uur
Kook Tijd 20 min
Porties
4 personen
Ingrediënten
  • 1,5 kg geitenbout zonder bot en schoongemaakt zeen, vliesjes verwijderen
  • 2 teen knoflook gehakt
  • 1/2 schijfje Gula djawa
  • 4 eetl Ketjap van goede kwaliteit
  • 1 eetl Tamarinde pasta
  • 1 eetl Sambal
  • 1 eetl citroen sap
  • 8 blaadjes Djeroek peroed gekneusd (limoenblad)
  • 1 cm verse gember gehakt
  • zout
  • peper
  • Saus
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 rode peper
  • 3 cm gemberwortel
  • 2 limoenen
  • 0,5 schijfje Gula djawa palmsuiker of bruine basterd suiker
  • 4 el ketjap manis
  • 1 el tamarindepasta
  • 1 tl ketoembar
  • zout en peper
  • 1 scheutje zonnebloemolie
  • 1 stengel lente super fijn gesneden
  • 1 rode pepertje heel fijn gesneden
  • 1 rode ui heel fijn gesnipperd
  • 1 limoen in partjes gesneden
Maaltijd Main Dish
Prep Tijd 12-24 uur
Kook Tijd 20 min
Porties
4 personen
Ingrediënten
  • 1,5 kg geitenbout zonder bot en schoongemaakt zeen, vliesjes verwijderen
  • 2 teen knoflook gehakt
  • 1/2 schijfje Gula djawa
  • 4 eetl Ketjap van goede kwaliteit
  • 1 eetl Tamarinde pasta
  • 1 eetl Sambal
  • 1 eetl citroen sap
  • 8 blaadjes Djeroek peroed gekneusd (limoenblad)
  • 1 cm verse gember gehakt
  • zout
  • peper
  • Saus
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 rode peper
  • 3 cm gemberwortel
  • 2 limoenen
  • 0,5 schijfje Gula djawa palmsuiker of bruine basterd suiker
  • 4 el ketjap manis
  • 1 el tamarindepasta
  • 1 tl ketoembar
  • zout en peper
  • 1 scheutje zonnebloemolie
  • 1 stengel lente super fijn gesneden
  • 1 rode pepertje heel fijn gesneden
  • 1 rode ui heel fijn gesnipperd
  • 1 limoen in partjes gesneden
Instructies
  1. We beginnen met het schoonmaken van het geiten vlees, snij deze vervolgens in kleine blokjes van 1,5-2 cm. Doe dit in een meng kom en voeg de andere ingrediënten toe en meng het zorgvuldig door elkaar. Zet het een nacht in de koelkast liefst langer 24 uur.
  2. Maak ook de saus een dag van te voren, de smaken komen dan beter tot zijn recht. Doe wat olie in een pannetje en verhit dit, Voeg alles toe behalve de ketjap, tamarinde pasta en de gula djawa. Fruit alles even aan, zet het vuur laag en voeg de rest toe. Zorg dat de gula djawa oplost, doe dit in de keukenmachine/blender of staafmixer en maal alles fijn tot gladde saus. Zet dit ook in de koeling.
  3. Week de saté prikkers in water dit voorkomt het verbranden van de stokjes. Rijg het vlees op de stokjes 3-4 stukjes per stokje en haal de saus ook iit de koeling.
  4. Als je een bijlage er bij wil maken dan is dit het moment omdat te gaan doen. Bami, mie, rijst, nasi het kan er allemaal bij.
  5. Steek de bbq aan directe zone 200 graden. Snij nu alles wat er nog gesneden moet worden en zet het klaar. (Lente ui, pepertje, rode ui) Gril nu de stokjes naar medium 7-9 min. Leg wat atjar, komkommer op een bord/schaal en leg hier de gegaarde sateetjes op. Besprenkel de sateetjes met de saus en garneer het af met de lente ui, rode peper en de rode uit.
Notities

Als bijlage heb ik er gewokte noedels bij gemaakt. Atjar Kroepoek Komkommer plakjes Wat heb je nodig om het te kunnen maken: Standaard gereedschappen Keukenmachine/ blender/staafmixer Garde Pannetje Sate prikker geweekt in water.