Een feestelijk gerecht uit Colombia

Recept Afdrukken
Lomo El Trappo
Maaltijd Main Dish
Prep Tijd 45 min
Kook Tijd 12 min
Passieve Tijd 10 min
Porties
4-5 personen
Ingrediënten
  • 1 kg ossenhaas bij voorkeur het midden stuk
  • 500 gr grof zeezout
  • 2 grote takken rozemarijn
  • 2 tenen knoflook fijn gehakt
  • Beetje gemalen zwarte peper
  • ½ fles rode wijn
Maaltijd Main Dish
Prep Tijd 45 min
Kook Tijd 12 min
Passieve Tijd 10 min
Porties
4-5 personen
Ingrediënten
  • 1 kg ossenhaas bij voorkeur het midden stuk
  • 500 gr grof zeezout
  • 2 grote takken rozemarijn
  • 2 tenen knoflook fijn gehakt
  • Beetje gemalen zwarte peper
  • ½ fles rode wijn
Instructies
  1. Ik heb er voor gekozen om de Lomo El Trappo te bereiden in openvuur, uiteraard kan dit op nagenoeg elke BBQ gemaakt. (ook op gas is het mogelijk)
  2. Steek de BBQ aan (zonder roosters etc) Zorg er voor dat je een egale gloeiende massa krijgt. (zonder hotspots)
  3. Drenk de theedoek in rode wijn (kletsnat)
  4. Zorg dat je alles klaar hebt liggen.
  5. Leg de natte theedoek neer op je werkplek en bestrooi deze ruim met het grove zout. (net zo breed als je vlees) Strooi nu de peper en de knoflook erover, leg daarna de ossenhaas erop en de takjes rozemarijn aan beide kanten ernaast.
  6. Rol de ossenhaas in de theedoek, en maak de uiteindes vast met een opbindtouwtje. Zet nu de theedoek vast met om de 3-5 cm een opbindtouwtje.
  7. Als deze helemaal opgebonden is leg je de rol in je gloeiende kolen. Laat de rol 6 minuten zo liggen, daarna draai je het om en doe je het nog een keer 6 minuten. Haal het vlees van de BBQ en steek de kernthermometer er in en laat het vlees rusten naar je gewenste temperatuur (Rood 48-50, Medium/rare 53-56, medium 56-58) Persoonlijk hou ik deze op medium/rare.
  8. Pak het vlees uit (let op is best heet) en snij het daarna in plakken.
  9. Als bijlage had ik: Chimichurrie boter erbij Geroosterde lente ui (deze word beetje zoet daardoor) Gegrilde groene asperges Haricot verts in spek
  10. Chimichurrie boter Het recept is groter dan wat je nodig hebt, maar het is goed lang houdbaar.
  11. 1 jalapeño peper fijn gehakt 1 kleine ui fijn gesnipperd 1 bosje platte peterselie gehakt 1 bos koriander gehakt 3 eetl appelazijn 6 eetl gerookte olijf (nl bbq rebel) Peper Zout
  12. 250 gr ongezouten roomboter
  13. Maak eerst de Chimichurrie alles echt heel fijn hakken is het lekkerst. Meng alle ingrediënten met elkaar en breng op smaak met peper en zout. Laat dit een dag ongekoeld is een gesloten pot staan. Daarna kun je het zeker een week of 2 in de koelkast bewaren!
  14. Sla de roomboter op en doe daar 2 eetl Chimichurrie bij en sla het verder op tot luchtig (wit) Strooi er op het laatste moment 1 theel grof zeezout bij. Spuit het daarna op in bolletjes (met een spuitzak) en zet het in de koelkast/vriezer. Ook heel lekker bij biefstuk, kipfilet, varkenshaasje etc.
Notities

Wat heb je nodig om het te kunnen maken: Standaard gereedschappen Theedoek (oude) Opbindtouw (slagertouw)