Gerookte Paling
Ingrediƫnten
  • 10 ltr water
  • 1kg zout
  • 5 laurierbladeren
  • 20 jeneverbessen
  • 2kg schoongemaakte palingingewanden eruit
Instructies
  1. Maak het pekel bad klaar door alles te mengen, het zout moet helemaal opgelost zijn. Doe de palingen in de emmer en zet deze koud in de koelkast (afgedekt) en laat deze 12 uur marineren in de pekel.
  2. Maak de rookoven (etc.klaar) en speet de paling op deze spiesen. Steek de paling op de kieuwdeksel op de spiesen. Verhit (elektrisch of gestookt) de rookoven tot een temperatuur van 60-70 graden. Hang de palingen op de oven en laat deze drogen (vel mag niet meer plakken)
  3. Het garen en roken is de volgende stap. Vul de houder met rooksnippers/blokjes of mot en rook de palingen gaar de temperatuur blijft nu 70-75 graden. Voel regelmatig aan de paling of deze gaar is (knijpen tot je het graatje makkelijk voelt) en een mooie gerookte kleur heeft. Ter indicatie kerntemperatuur 63-65 graden.
  4. Na het roken pak je de gerookte palingen in vetvrij papier en laat deze een half uurtje rusten. Daarna kun je ze eten.
Notities

Wat heb je nodig om het te kunnen maken: Emmer Garde Rookoven/kast/ton Rooksnippers Thermometer Speten of haken Vetvrij papier